İçeriğe geç

Kiraya Verenlerden Biri Tahliye Davası Açabilir Mi

Kiraya veren malik olmasa da tahliye davası açabilir mi?

Yargıtay, kira sözleşmesinin tarafı olmayan malik veya intifa hakkı sahibinin dahi zorunluluk nedeniyle tahliye davası açabileceğini kabul etmiştir.

Kira tahliye davasını kimler açabilir?

Tahliye davaları genellikle ev sahibi tarafından açılır. Ancak, belirli olayın özelliklerine ve dava nedenine bağlı olarak, tahliye davalarının başka kişiler tarafından açılması da mümkündür. Örneğin, yeni sahiplerin veya intifa hakkı sahiplerinin tahliye davası açması mümkündür.

Hissedarlardan biri tahliye davası açabilir mi?

Türk Medeni Kanunu’nun 624. maddesine göre; Aksi kararlaştırılmadığı takdirde, ortaklar ortak mallarını birlikte yönetirler. Bu nedenle, davacıların dava açma hakkı yoktur. Çünkü diğer ortakların rızası alınmamıştır. Bu nedenle, direnme kararının onaylanması gerekir.

Kiraya veren ne zaman tahliye davası açabilir?

Ev sahibinin sadece iki kira bedeli için iki ayrı bildirim düzenlemesi yeterlidir. Bu durumda kiracı bildirimde belirtilen süre içinde kirayı ödese bile tahliye davası açılabilir. Dava açma işlemi kira yılının bitiminden itibaren bir ay içinde yapılmalıdır.

Kendi rızası ile tahliye olan kiracı haksız tahliye davası açabilir mi?

Kiracı borçlarını ve yükümlülüklerini düzenli olarak yerine getirmiş olsa dahi, ev sahibi; kira süresi sonunda kiralananı kendisi, eşi, altsoyu ve yukarısı soyundan gelenler için konut olarak kullanmak üzere boşaltmak amacıyla kiracıya karşı tahliye davası açabilir.

Paylı mülkiyette tahliye davasını kimler açabilir?

Borçlar Kanunu’nun 260. maddesine göre, ifa etmeme nedeniyle tahliye davası, kural olarak, ev sahibi tarafından açılmalıdır. Birden fazla ev sahibi varsa, aralarında zorunlu bir usul ilişkisi bulunduğundan, tebligatı göndermeleri ve davayı birlikte açmaları zorunludur.

Tahliye davası açma şartları nelerdir?

Fesih bildirimi bir kira yılı içindeki farklı aylara atıfta bulunmalıdır. Fesih bildirimi yazılı olmalı ve kiranın talep edildiği kira dönemi belirtilmelidir. İki haklı uyarı verilmiş olmalıdır. Tahliye bildirimi kira döneminin bitiminden itibaren bir ay içinde dosyalanmalıdır.

Kira tahliye davası ilk celsede biter mi?

Bu nedenle tahliye davasının ilk duruşmada sonuçlanıp sonuçlanmayacağı mahkeme prosedürüne ve davanın türüne bağlıdır. Tahliye davaları genellikle birden fazla duruşma gerektirebilir, ancak bazı durumlarda dava ilk duruşmada sonuçlanabilir.

Tahliye davasını kaybeden kiracı ne kadar öder?

Tahliye davasını kaybeden kiracı ne kadar öder? Davayı kaybeden kiracı kira borcunu ödemekle yükümlüdür. Kira sözleşmesinde belirtilen aylık kira, ödenmemiş kira borcunu temsil eder. Kiracı tahliye davasını kaybederse, mahkeme ve avukatlık ücretleri de kiracının sorumluluğundadır.

Hissedarlardan biri mahkemeye verebilir mi?

Madde hükmünden de anlaşılacağı üzere, bu davayı sadece hissedarlardan biri açabilir. Yani, bu davayı açmak için tüm hissedarların bir araya gelmesi veya birlikte hareket etmesi gerekmez. Bu durumda, hissedarlardan birinin Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurmasıyla yasal işlem başlar.

Kiracıyı tahliye etmenin en kolay yolu nedir?

Kiracının mahkeme kararı olmadan icra takibi yoluyla tahliye edilmesi, kiracının tahliyesinin en kolay yoludur. “Kira ödenmemesi” ve “kira sözleşmesinin süresinin dolması” durumlarında, kiracının tahliyesinin en kolay yolu, mahkeme kararı olmadan icra takibi yoluyla tahliye talebinde bulunmaktır.

2024 tahliye davası ne kadar sürer?

Kiracı tahliye süreci ne kadar sürer? Ev sahibinin kiracıyı tahliye etmek için açtığı tahliye davası genellikle 1 ila 2 yıl sürer.

Kiraya veren ve malikin farklı kişiler olması halinde tahliye davasını kim açabilir?

Ev sahibi ve malik farklı kişiler ise tahliye davasını kim açabilir? Türk Borçlar Kanunu’nun 350 ve sonraki maddelerine göre, ev sahibinin dava açma hakkı sınırsızdır. Ev sahibi ev sahibi değilse, bu malik öncelikle kiracıya bir ihtarname çekerek malik olduğunu bildirmelidir. Ancak o zaman dava açabilir.

Zorla tahliye nasıl olur?

Öncelikle kiracının kanunda belirlenen süre içerisinde evi boşaltması istenir. Kiracı bu süre içerisinde evi boşaltmazsa, ev sahibi mahkemeye tahliye davası açabilir. Mahkeme süreci sonunda hakimin kararına göre tahliye kararı verilebilir.

Evden çıkmayan kiraciya ne yapabilirim?

Belirli süreli kira sözleşmelerinde 6 aylık kira süresinin bitiminden itibaren 3 ay, belirli süreli kira sözleşmelerinde ise sözleşmenin bitiminden önceki 1 ay içinde evi boşaltmayan kiracıya ihbar ve ihtarname çekilmesi gerekmektedir. İhtara rağmen kiracı evi boşaltmazsa tahliye davası açılabilir.

Kiraya veren malik değilse kira tespit davası açabilir mi?

Hukuk Dairesi, 2019/1389E., 2019/2630 K. sayılı kararında; “Kira bedelinin tespiti davası, ev sahibi veya malik tarafından açılabileceği gibi, kiracı tarafından da açılabilir.” diyor. Ayrıca ev sahibinin malik olması gerekmiyor.

Kiraya veren ev sahibi değilse ne olur?

Kira sözleşmelerinde, ev sahibi genellikle kiralanan mülkün sahibidir. Bazı durumlarda, ev sahibi mal sahibi yerine üçüncü bir kişidir ve başkasına ait bir mülk için kira sözleşmesi yapılır. Böyle bir anlaşma yasal olarak geçerlidir. Ev sahibi ve mülkün sahibi aynı kişi olmak zorunda değildir.

Malik olmayan kiraya veren tahliye taahhüdü alabilir mi?

Kiralanan taşınmazın tahliyesini isteme hakkı ev sahibine ait olup, ev sahibi olmayan malik, kiralanan taşınmazın tahliyesini isteyemez.

Kira sözleşmesi olmadan tahliye davası açılabilir mi?

Sözleşme olmadan kiracıyı tahliye etmek için geçerli nedenler Sözleşmenin olmadığı durumlarda kira feshi örneği olarak banka ekstreleri gösterilebilir. Kiracının tahliye edilmesine yol açabilecek başlıca yasal faktör olarak; Bir kira yılı içerisinde iki geçerli uyarı verebileceğimizi ispatlayabiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

şişli escort