İçeriğe geç

Cihar Ne Demek Osmanlıca

Cihar ne demek tarih?

Tarih. İslam tarihi boyunca, Müslümanlar ve gayrimüslimler arasındaki savaşlar, esas olarak politik olsalar bile, dini boyutlarını vurgulamak için sıklıkla cihat olarak anılırdı. Bu durum, özellikle 18. ve 19. yüzyıllarda Sahra altı Afrika’nın Müslüman bölgelerinde yaygındı.

Kühsar ne demek Osmanlıca?

(ﻛﻮﻫﺴﺎﺭ) i. (Farsça kūh “dağ” ve kūh-sār, -sār ekiyle bir yeri belirtir) Dağlık yer, dağ zirvesi: Gehî şeş-per gehî şeş-pâre oldum / Gehî kûhsâr’a düştüm ve aşık oldum (Şemseddin Sivâsî) .

Ezhar ne demek Osmanlıca?

(ﺍﺯﻫﺎﺭ) i. (Ar. zehre – zehere “çiçek” ezhār’ın çoğulu) Çiçekler: Ezhâr-ı pınarın en güzel yüzü görünüyordu (Sâmipaşazâde Sezâî).

Tatar ne demek Osmanlıca?

Türkçe kaynaklarda ilk olarak 8. yüzyılda Orhun yazıtlarında bir devlet ve kabile adı olarak geçmektedir (örneğin Dokuz Tatar, Otuz Tatar). Osmanlı fermanlarında Tatar terimi ilk olarak 1696 yılında Kırım hanları için kullanılmıştır. İslam dünyasında “Tatar” kelimesi “Moğol” anlamına geliyordu.

Cihar nedir?

Tavla oyununda “Dört Cihar”, oyuncunun tüm taşlarını karşı evdeki dört noktadan geçirerek kendi evine taşıması anlamına gelir. Bu, tüm taşların rakibin evinden geçirilerek oyuncunun kendi evinde toplanması anlamına gelir.

Cihar hangi dilde?

Farsça kökenli bir kelime olan “cihan”, “dünya” veya “evren” anlamına geliyor.

Cuhud ne demek Osmanlıca?

Bilerek inkar etmek. Bildiği halde yalan bir şey söylemek.

Hankah ne demek Osmanlıca?

(ﺧﺎﻧﮕﺎﻩ) i. (Farsça ḫāngāh) Bir tarikatın, Hanka’nın merkez locası.

Kerrat ne demek Osmanlıca?

Arapça krr kökünden gelen ve “defalar, tekrarlar” anlamına gelen karrāt كَرّات kelimesinden alınmış bir alıntıdır.

Zevahir ne demek Osmanlıca?

Arapça kökenli olan “ظاهر” (zāhir) kelimesinden türemiştir. “Zāhir” kelimesi Arapçada “açık, görünür, belirgin” anlamına gelir ve kökeninde dışsal bir ifade vardır. Anlamı: “Zevahir” kelimesi açık, görünür ve belirgin olan şeyleri ifade etmek için kullanılır.

Elhak ne demek Osmanlıca?

(ﺍﻟﺤﻖّ) sıf. (Ar. tasvir harfi el- ve ḥaḳḳ ile el-ḥaḳḳ) Gerçekten, gerçekten, gerçekten: Dünyaları fetheden atalarımız Elhak/Âdil idiler, onlar hakkı (Mehter Marşı) zikreden hafızlardı.

Hayz ne demek Osmanlıca?

ḥayḍ حيض, Arapça ḥyḍ kökünden “1. “Akma, boşalma, 2. Kadınlarda adet görme” kelimesinden alıntıdır.

Tatar Türk mü Moğol mu?

Kökeni. Kara Tatarlar, Anadolu’da Uygurlar, Kırgızlar, Tatarlar ve bazı Moğollarla karışarak ortaya çıkan bir Türk halkıdır.

Cengiz Han Tatar mı?

Uygur yazı sisteminin getirilmesinden sonra, aslen Tatar olan Cengiz Han’ın evlatlığı Şiki Noyan, Uygur okulunun ilk mezunu oldu.

Kırım Tatarlar Türk mü?

Kırım Tatarları veya Kırım Tatarları (Kırım Tatarcası: qırımtatarlar, qırımlar), anavatanları Karadeniz’in kuzeyindeki Kırım yarımadası olan Türk halklarıdır.

Kisra ne demek tarih?

Arapların Sasani hükümdarları için kullandıkları unvan.

Dubara nedir?

Oyunda atılan zarlardan ikisinin üst üste ikişer noktalı yüzü bulunur.

Medh-i çihâr-yâr-ı güzîn nedir?

Medh-i çehâr-yâr güzîn veya na’t-ı çehâr-yâr-ı güzîn adı altında yazılan dört halife kasideleri, Mesneviler içinde Na’t, Mucîzât veya Miraç’tan sonra yazılan şiirlerdir. Bu başlıklar altında sıralanan şiirlerin genellikle Mesnevi’nin bir bölümünü oluşturduğunu söylemek daha doğru olacaktır.

Ahir ne demek tarih?

“Son zamanlar”, dünyanın sonundan önceki dünya hayatının son dönemini tanımlayan bir terimdir. İslami inanca göre evrenin bir başlangıcı ve bir sonu vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir