Türk gençliğini kim yazmıştır?
Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyet Halk Partisi’nin ikinci yılında gençliğe hitabı. Büyük Kongre’deki konuşmasının sonunda söylediği ve 20 Ekim 1927 tarihli “Nutuk” adlı eserini oluşturan, Türk gençliğine hitabı amaçlayan metindir.
Öğrencinin Atatürk’e verdiği cevap nedir?
Ey Türklerin büyük atası! Bağımsızlığımızı ve Cumhuriyetimizi korumak gerektiğinde, içinde bulunduğumuz durum ve şartlar ne olursa olsun, damarlarımızdaki asil kandan aldığımız güç ve cesaretle, her türlü engeli aşmaya, her türlü zorluğun üstesinden gelmeye kararlıyız.
Atatürk’ün gençliğe hitabesini kim yazdı?
NUTUK esas olarak Ankara’da yazılmış, eklemeler ve düzeltmeler İstanbul’da yapılmıştır. Afet İnan, Atatürk’ün gençliğe hitabının üç bölümünde düzeltmeler yaptığını yazar: Birincisi, “Ey Türk gençliği” cümlesinde “Genci” kelimesi yerine “gençlik” kelimesini koymuştur.
Gençliğin ataya cevabı nasıl okunur?
Türk Gençliğinin Ata’ya Cevabı: Gelecekte hiçbir güç bizi yolumuzdan alıkoyamayacak. Bütün gücümüzü sizden, milli tarihimizden ve ruhumuzdaki sönmeyen iman ateşinden alıyoruz. Yarattığınız güçlü temel üzerinde attığımız her adım sağlamdır, attığımız her adım bilinçlidir.
Gençliğin ataya cevabını kim yazmıştır?
Gençliğin Atatürk’e cevabı – Fatih Akar.
Atatürk gençlere ne söylemiştir?
Tüm umudum gençlikte. Hey yükselen yeni nesil, gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk, onu inşa edecek ve sürdürecek olan sizlersiniz.
Öğretmeni Mustafa’ya neden Kemal adını vermiştir?
Atatürk’ün öğretmeni Mustafa’ya; “Oğlum, ne senin adın ne de benim adım Mustafa gibi olmayacak. Arada bir fark olmalı, bundan sonra adın Mustafa Kemal olmalı.” Kemal ismi “bilgi ve fazilet bakımından olgunluk ve kemal” anlamına gelir.
Atatürk’ün matematik öğretmenin adı neydi?
Matematik öğretmeni Yüzbaşı Mustafa Efendi, ülkemizin kurucusu, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’e “Kemal” adını vermiştir. Askeri eğitimine Askeri Ortaokul’da başlayan Atatürk’ün en sevdiği ders matematikti.
Atatürk öğretmenler hakkında ne diyor?
“Öğretmenler, yeni nesli, Cumhuriyetin fedakar öğretmen ve eğitimcilerini sizler yetiştireceksiniz ve yeni nesil sizin eseriniz olacak.” “Öğretmenler her fırsatı değerlendirerek halka koşmalı, halkın yanında olmalı ve halk da şunu anlamalı ki, öğretmen sadece çocuğa alfabeyi okutan bir varlık değildir.”
Atatürk’ün gençliğe hitabesinin 2. cümlesi nedir?
Merhaba Türk gençliği! Birinci vazifen Türk istiklalini ve Türk Cumhuriyetini sonsuza kadar korumak ve savunmaktır. Bu, varlığınızın ve geleceğinizin yegane temelidir. Bu temel, sizin en kıymetli hazinenizdir.
Nutuk ne yazıyor?
Türk tarihinde bir dönüm noktası olan Kurtuluş Savaşı’nın, ülkemizin parçalanıp işgal edilmesiyle başlayıp, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve devrimlerin doğuşuna kadar uzanan serüvenin anlatıldığı konuşma, siyasi ve ulusal tarihimiz açısından çok değerli bir birinci elden kaynak niteliğini taşıyor.
Nutuk son cümlesi nedir?
🌙Nutuk’un son cümlesi; “Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kandadır.” Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ustaca hitabı 96 yaşında! 15 Ekim 2023
Atatürk’ün Türk gençliğinden istediği nedir?
Türk gençliğinin ulaşmak istediği bir ideal vardır: Mutlu bir Türkiye yaratmak ve çağdaş medeniyet seviyesinin üstüne çıkmak… Türk gençliğinin parçası mutluluk, bereket ve neşe elmasıdır. Evrendeki yeri yüksektir. Ama insan asla kendi içinde var olan gurur ve büyüklüğü göstermeye çalışmamalıdır.
Gençliğe Hitabe Bize Ne Anlatmak İstiyor?
Gençliğe hitapta, ‘istiklal’ ve ‘cumhuriyet’ kavramları esas olarak ön plana çıkarılmakta, milletimizin bağımsızlık ve iradesinin her şeyin üstünde olduğu genç kuşaklara aşılanmak istenmektedir.
Gençliğe hitabenin türü nedir?
“Gençliğe Hitap”, Kurtuluş Savaşı’ndan sonra yazılmış, bu zaferden sonra kurulan genç Türkiye Cumhuriyeti’nin savunulması ve korunmasının, gençlerin şahsında tüm Türk milletine emanet edildiği tarihi ve edebi bir metindir. Aslında bu metin, Atatürk’ün gelecek nesillere vasiyeti olarak kabul edilebilir.
Ey Türk Gençliği’nin yazarı kimdir?
Atatürk’ün Gençliğe Hitabı, Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyet Halk Partisi’nin İkinci Kongresi. 20 Ekim 1927’de Büyük Kongre’de Türk gençliğine hitabının sonunda “Hitâf” adlı eserini oluşturan konuşmasının metnidir. Konuşmanın son bölümünü oluşturur. İşte Atatürk’ün Gençliğe Hitabı…
Atatürk’ün gençliğe hitabesinin 2. cümlesi nedir?
Merhaba Türk gençliği! Birinci vazifen Türk istiklalini ve Türk Cumhuriyetini sonsuza kadar korumak ve savunmaktır. Bu, varlığınızın ve geleceğinizin yegane temelidir. Bu temel, sizin en kıymetli hazinenizdir.
Atatürk Nutuk’ta neyi anlatmıştır?
Atatürk, önce Samsun’a çıktığında genel durumu ve görünümü anlatır. Ülkenin zorluklarını dile getirdikten sonra Anadolu’daki örgütlerden ve kurtuluş için önerilen çözümlerden bahseder. Daha sonra ulusal varlığa düşman örgütlerden ve topluluklardan bahseder.
Gençliğe Hitabe Neden Yazılmış?
Gençliğe hitabı, Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk milletinin geçmişin sorunlarını tekrar yaşamasını önlemek için yazdığı bir hitabedir. Hitap, gençliğe yönelik öğütler içeren ifadeler içerir. Hitap, Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı İmparatorluğu’nun ağır yenilgisini anlatarak başlar.