Mısır kaç günde sulanmalı?
Örneğin, Karadeniz bölgesi yağış bakımından zengin olduğundan, mısır için gereken su genellikle doğal olarak sağlanabilir. Ancak, yetersiz yağış alan iklimlerde, mısırı üç günde bir sulamak uygun olacaktır. Bazı bölgelerde, mısır haftada bir kez tam sulamaya tabi tutulur.
Mısır ekildikten sonra sulanır mı?
Bu nedenle mısır ekilen toprağın her zaman nemli tutulması gerekir. Eğer ekim düzenli olarak yağmur alan bir bölgede, örneğin Karadeniz bölgesinde yapılıyorsa, ideal nem doğal olarak sağlanacaktır. Yağışın yetersiz olduğu bölgelerde veya dönemlerde mısır 1-2 günde bir sulanmalıdır.
Mısır çok su ister mi?
Birçok tarım ürünü gibi mısır da su ihtiyacını doğal olarak karşılayamadığı için ek sulama gerektirir. Mısır, sıcak iklimlerde yetişen ve suyu seven bir üründür. Mısır yeterli su almazsa önemli verim kayıpları yaşayabilir.
Mısırda yüksek verim almak için ne yapmalı?
Yüksek mısır verimi için bir diğer ipucu da taban gübresi kullanmaktır. Ekilecek toprak verimli olsa bile gübreleme aşaması atlanmamalıdır. En sağlıklı yöntemlerden biri taban gübresini şeritler halinde bitkinin kök bölgelerine uygulamaktır.
Mısır’a kaç saat su verilir?
Mısır bitkisi su ihtiyacına bağlı olarak yaklaşık 2 günde bir sulanmalı, en fazla 7-8 günde bir sulama yapılmalıdır. Ancak hava şartları, toprak yapısı ve su temin kapasitesi gibi faktörlere bağlı olarak sulama programı ayarlanabilir.
Mısır güneşi sever mi?
Mısır sıcak iklimi ve bol güneşi sever; yetiştirme sürecinde azami özen gerektiren çok değerli bir bitkidir. Mısır, buğday ve pirinçten sonra üçüncü büyük bitki olarak dikkat çekmektedir.
Mısır neyi sever?
Mısır bitkisi toprak gereksinimleri açısından seçici bir bitkidir. Mısır, yüksek su tablası ve zayıf drenaja sahip toprakları sevmez. Mısır yetiştirmek için en uygun topraklar, organik madde ve bitki besinleri açısından zengin, sıcak, tınlı, iyi drene edilmiş ve iyi havalandırılmış topraklardır.
Tohum ekildikten sonra sulanır mı?
Tohumları ektikten sonra toprağı nemlendirin. Nemli toprak, tohumların çimlenmesi için gerekli ortamı yaratır. Toprağı her zaman nemli tutun ve sulama için oda sıcaklığında temiz su kullanın. Dikkat etmeniz gereken nokta, verdiğiniz su miktarıdır.
Mısır’a hangi gübre atılır?
Gübreleme; Mısır yetiştirilen toprağın organik madde içeriği iyi olmalıdır. Dikimden sonra dekara 50 kg. 15-15-15 kompleks gübre verilmelidir. İlk çapa ile dekara 20 kg. Üre verilmelidir. Mısırın potasyumlu gübrelerle gübrelenmesine gerek yoktur.
Mısır’a çapa ne zaman yapılır?
Çapalama ve boğaz doldurma: Mısır 8-10 yapraklı olduğunda (40-50 cm), boğaz doldurma işleminde kullanılabilen çapa veya lister kullanılarak ikinci azot uygulamasında boğaz doldurma yapılır.
Mısır silajı tuz atılır mı?
En yaygın hatalardan biri silajlara tuz eklemektir. Tuz, bakteri aktivitesini engelleyerek ve silajın olgunlaşmasını önleyerek fermantasyonu geciktirir. Bu nedenle silajda tuz kullanımı önerilmez.
Bir mısır fidesi kaç koçan verir?
Koçan: Bir bitki üzerinde iyi tane bağlayan koçan sayısı genellikle 1-2’dir. Tamamen olgunlaşmamış bir koçanda morfolojik yapı olarak 4 halka bulunur.
Mısır nasıl hızlı büyür?
MISIR SULAMA Mısır büyüdükçe boyu uzar, ancak kökü aslında oldukça kısadır. Bu nedenle, güçlü bir rüzgar mısırı kolayca kırabilir. Bunu önlemek için toprağı organik gübrelerle zenginleştirin. Bu, kökleri iyi beslendiği için bitkiyi daha güçlü hale getirecektir.
Şeker gübresi mısır’a ne zaman atılır?
Şeker gübresi ne zaman uygulanır? Amonyum sülfat genellikle ekim sırasında çıkarılır. Şeker gübresi tahıllara ekim ve hasat zamanında, meyvelere çiçeklenmeden önce ve sonbaharda, sebzelere ekimden 15 gün sonra ve bağlamadan sonra ve meyve bahçelerine ekim sırasında ve çapalamadan sonra uygulanabilir.
Mısırın suyu ne zaman kesilir?
Mısırın son sulama işlemi genellikle bitkinin laktasyon döneminin sonuna doğru yapılır. Laktasyon, koçan içindeki tanelerin olgunlaşma sürecidir ve bu süreç bitkinin son büyüme evresidir. Laktasyon çizgisi koçanın yarısına ulaştığında sulama durdurulmalıdır.
Patates kaç günde bir sulanır?
Toprak nemini göz önünde bulundurarak, yumrular fındık büyüklüğüne ulaştığında ilk sulama yapılmalıdır. Hafif topraklarda 15-18 gün arayla 2-4 sulama, ağır topraklarda ise 22-25 gün arayla sulama yapılır. Hasat ile son sulama arasında 1 haftalık bir süre kalır.
Mısır neyi sever?
Mısır bitkisi toprak gereksinimleri açısından seçici bir bitkidir. Mısır, yüksek su tablası ve zayıf drenaja sahip toprakları sevmez. Mısır yetiştirmek için en uygun topraklar, organik madde ve bitki besinleri açısından zengin, sıcak, tınlı, iyi drene edilmiş ve iyi havalandırılmış topraklardır.
Mısır kaç günde tepe püskül çıkarır?
Hava şartlarına bağlı olarak 2-4 günde mısır koçanından püsküller çıkar. Her koçanda 300-1000 püskül oluşur ve polen tozları birikinceye kadar 10-15 gün canlı kalabilir.
Damlama sulama kaç günde bir yapılır?
İklim şartlarına ve toprak yapısına bağlı olarak 5-10 günde bir damla sulama yapılarak toprak neminin en iyi seviyede tutulması sağlanabilir.