Aşırı tamahkar ne demek?
sıf. ve I. (Ar. ṭama’ “tamah” ve Farsça. ṭama’-kār ekiyle -kār) Açgözlü, mal, para vb. şeylere aşırı arzu duyan, açgözlü.
Tamahkarın anlamı nedir?
Geçmişi gizle Geçmiş ayrıntıları Geçmişi temizle Geçmiş: açgözlü.
Tamahkar ne demek din?
Tamahın asıl anlamı şöhret, itibar, mevki, ünvan, mevki gibi maddi şeyleri ifade etmekle birlikte, şuurun devre dışı bırakılmasıyla bir şeye, varlığa, olguya veya metafora aşırı düşkünlük olarak da tanımlanabilir.
Tamahkar etmek ne demek?
Şairlerin biyografilerinde ve divanlarında, özellikle hiciv ve hiciv eserlerinde sıkça kullandıkları cimrilik kelimesinin ilk anlamı açgözlülüktür. Sahip olduklarının kıymetini bilmeyen ve hiç ihtiyacı olmadığı halde hep daha fazlasını isteyen kişilere açgözlü denir.
Çok tamah etmek ne demek?
Türkçe sözlükte tanımlandığı gibi, açgözlülük “açgözlülük” ve açgözlülük “açgözlülükle hareket etmek” anlamına gelir. “Çok fazla sevmek ve istemek” anlamına gelir (Türkçe Sözlük 2005: 1896). Bu cevaplara göre, “açgözlülük, doymak bilmezlik ve aşırı hırs” gibi davranışları tanımlayan açgözlülük kelimesinin olumsuz bir anlamı olduğu açıktır.
Dünyaya tamah etmemek ne demek?
Nitekim o şöyle demiştir: “Dünyayı aramamak (zühd), helal olanı kendine haram kılmak veya malını dağıtıp tüketmek anlamına gelmez. Bilakis, bu dünyadaki zühd, elindekileri Allah’a olandan fazla emanet etmemek demektir.” (İbn-i Mace, Zühd, 1) demiştir.
Tamah göstermek ne demek?
Ayetlere göre, tamahkârlık gösteren bir kimsenin durumu, bedensel bir hastalıkla, kendini ifade edememeyle, akli melekelerinin tam olarak çalışmamasıyla açıklanabilir.
Paraya tamah etmemek ne demek?
Özlem duymak, başkasının parasını veya malını arzulamak ve sahip olduklarınızla yetinmemek anlamına gelir. Bu fiili “para için açgözlü olmamak” anlamında da kullanıldığını göreceksiniz. Parayı arzulamamak, paraya düşkün olmamak anlamına gelir. “Az için açgözlü olmak” kelimesi azla yetinen insanlar için kullanılan bir sıfattır.
Müspet cevap ne demek?
Pozitif kelimesinin güncel sözlük anlamı nedir? Cevap: Pozitif.
Hırs ve tamah nedir?
Hırslı ve cimri, hırslı ve açgözlü anlamına gelir. Mevlana, Mesnevi’de hırs ve açgözlülükten, ayrıca açgözlülük ve tamahtan benzer niteliklerle bahseder.
Payidar ol ne demek?
Anlamı “sabit, sürekli, kalıcı, değişmeyen” gibi niteliklere atıfta bulunur. Bu kelime genellikle bir şeyin kalıcı veya değişmeyen niteliklerini vurgulamak için kullanılır. Bu kelime bir durumun sürekliliğini ve değişmezliğini vurgulamak için kullanılır.
Hırs nedir ne anlama gelir?
Hirs, psikolojik olarak; doymak bilmez bir açlık, sınırsız bir tatminsizlik hali olarak kendini gösterir. “Yaşamaya başlar ve bu nedenle çoğu zaman tereddüt etmeden herkese zarar verebilir.”
Aza tamah eden çoğu bulamaz ne demek?
Bir söz vardır: “Büyük işler başarmak için önce küçük şeylerle yetinmek gerekir.”
Elzemin ne demek?
Necessity, gerekli ve koşul anlamına gelirken, essential, en gerekli, en zorunlu anlamına gelir. Bu kelime aynı zamanda vazgeçilmez ve hayati olan şeyler için de kullanılır.
Ketumun anlamı nedir?
İnsanlar için, sır saklamayı bilen ve gizli olan kişi anlamına gelen gizli kelimesi kullanılır. Bir sırdaşınız varsa şanslısınız. Güvenebileceğiniz bir arkadaş, özel düşüncelerinizi gizli tutabilir. Sır ne anlama geliyor sorusunun cevabı, sırrı saklayan kişinin ağzının sıkılığıdır.
Az tamah çok zarar getirir ne demek?
“Az açgözlülük çok kayıp getirir” sözü ne anlama geliyor? Sahip oldukları küçük miktarı kıskanmayan ve bununla yetinip mutlu olamayan insanlar; kazanma hırslı çabalarında her zaman büyük kayıplar yaşayacaklardır.
Tamah etmek ne demek din?
Arapçadaki “hırs” kelimesi dilimizde aynı anlamlarda, doymak bilmezlik, arzu, hırs, tamah gibi anlamlarla da ifade edilmektedir.3 Kur’an-ı Kerim’de geçmeyen “kanat” kelimesi; “elindekiyle yetinmek, başkasının elindekine göz dikmemek” gibi anlamları içermektedir.4 Tasavvuf geleneğinde de hırs ve kanaat önemlidir.
Aza tamah eden çoğu bulamaz ne demek?
Bir söz vardır: “Büyük işler başarmak için önce küçük şeylerle yetinmek gerekir.”
Cumbadan ne demek?
Erker pencereler, evlerin dışına doğru uzanan ve çıkıntı yapan kapalı balkonlardır. Genellikle Osmanlı ve Türk mimarisinde bulunurlar. Bu yapılar hem estetik bir görünüm hem de iç mekanlarda ek kullanılabilir alan sağlar.