Telefondan izleyerek namaz kılınır mı?
Sonuç olarak telefon, televizyon, internet vb. vasıtalarla mekân birliği sağlanmadan imama uyularak kılınan namazlar geçerli değildir. Bu şekilde kılınan namazların vaktinde tekrar kılınması veya vakit çıkınca kaza edilmesi gerekir.
Kuran okununca namaz kılınır mı?
Buna göre, camide veya başka bir yerde Kur’an okunurken, başkalarının dinlemesine engel olmayacak şekilde, yan yana namaz kılmanın bir sakıncası yoktur.
Kurandan bakarak namaz kılınır mı?
Mushaf’a doğru eğilerek namaz kılmak caiz midir? İmam Ebu Hanife’ye göre, namaz sırasında Mushaf’a bakarak sure veya ayetleri okumak namazı bozar. İmameyn’e göre, mekruh olsa bile namaz bozulmaz (İbn Nüceym, el-Bahr, 2/11).
İnternetten hocayla namaz kılınır mı?
Buna göre internet, televizyon ve radyo vasıtasıyla başka bir mekânda imama uyma niyetiyle bu şekilde kılınan namaz geçersizdir. Çünkü mekân birliği sağlanmamakta ve “cemaat” kavramı oluşmamaktadır.
Telefondan sure okuyarak namaz kılınır mı?
Bu sebeple, Kur’an yüklü bu tür cihazlara abdest almadan dokunulabilir ve bu şekilde Kur’an okunabilir. Ancak, Kur’an’ı abdestli okumak daha faziletli olduğundan, elektronik cihazlarda Kur’an okunurken abdest alınması tavsiye edilmiştir.
Akıllı seccade ile namaz kılınır mı?
Secde’nin dünyada geliştirilen ilk akıllı seccade olduğunu vurgulayan Hamis, 2 bin 300 basınç sensörü ve yenilikçi yapay zeka analiz algoritmaları sayesinde akıllı seccadenin namazı bozabilecek her türlü durumu düzeltebileceğini anlattı.
Hangi saatlerde Kuran okunmaz?
Sabah namazının sünneti hariç, imsak vakti başlar, güneşin doğmasına kadar, ikindi namazını kıldıktan sonra güneş batıncaya kadar, akşam namazının vakti vacip olmadan önce girince, cuma günü hatibin minbere çıkmasından sonraya kadardır (Merğinânî, el-Hidâye, 1/269-271).
Namazda Kuran okumak şart mı?
Namazda Kur’an’dan bir parça okumak farzdır. Hanefilerin tercih edilen görüşüne göre bu miktar en az üç kısa ayet veya bu miktardan bir sure olmalıdır. Özellikle Fatiha suresini okumak farzdır. Bu nedenle namazda Fatiha suresini okuyarak hem farz hem de vacip yerine getirilmiş olur.
Kur’an’da namaz kılmanın cezası nedir?
Namazı terk etmek, içki içmekten ve insanları öldürmekten daha büyük bir günahtır. Ancak, namaz kılmamanın cezası hakkında Kuran’da veya Sünnette açık bir hüküm yoktur: “Böylece yapılır, böylece cezalandırılır.” Başka bir deyişle, dünyevi ceza açık değildir.
Hiç sure bilmeden namaz kılınır mı?
Hiç namaz kılamayan, hiç namaz kılmayan, hiçbir dua veya sure bilmeyenler elbette isterlerse namaz kılabilir. Dinimiz bu tür insanları kucaklamaya hazırdır. Ahiret ve ebedi hayat söz konusu olduğunda kaybedecek tek bir kişi bile yoktur. Cehalet namaza engel değildir.
Hangi namaz tek kılınmaz?
Üstün namazlardan Küsûf (güneş tutulması) namazı ile imameyne göre İstiska namazı da cemaatle kılınır (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/70-72). Bunların dışında kalan bütün sünnet ve üstün namazların herkes tarafından tek başına kılınması uygun görülmüş, ancak bunları cemaatle kılmak mekruh sayılmıştır (Serahsî, el-Mebsût, 2/144).
Bildiğin dualarla namaz kılınır mı?
Bir sûre veya âyet okunduktan sonra, ondan önce bir sûre veya âyet okumak tenzih mekruhtur. Ancak bu, namazı bozan veya sehiv secdesi gerektiren bir durum değildir (İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, 1/546).
Hangi ortamda namaz kılınmaz?
İbn Ömer r.a.’dan rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber (s.a.v.) şu yedi yerde namaz kılmayı yasaklamıştır: “Çöplükte, hayvan kesilen yerde, mezarlıkta, yol ortasında, hamamda, deve ağılında ve Kâbe’nin damında.” (Tirmizi 346, İbn Mace 746) Ancak bu hadis zayıftır.
Evden uzakta namaz nasıl kılınır?
Seferi namazları kılınırken, dört rekat farz namazı içeren namazlar iki rekat olarak kılınmalıdır. Yolculukta olanlar, akşam namazı hariç, diğer namazları iki rekat olarak kılmalıdır. Yolculukta olduğu düşünülen kişiler için, farz namazlarını kılmaları yeterlidir. Sünnet namazlarını kılmaları caiz değildir.
Cuma günü evde namaz nasıl kılınır?
Buna göre şu hüküm verilmiştir: Cuma namazı İslam’ın şartlarından biri olarak kabul edilir ve camide veya açık alanda cemaatle kılınması gereken temel bir ibadettir. Bu namazı özel evlerde kılmak caiz değildir. Evde kılınan bir namaz Cuma namazı sayılmaz.
Namazda telefona bakmak namazı bozar mı?
Dışarıdan bir gözlemci, kişinin namaz kılmadığı sonucuna varırsa, bu hareketler namazı bozar. Ancak, tek bir hareketle fark edilmeden onu kaparsa, bunu yapan kişinin namazı bozulmaz. Cep telefonuyla camiye gitmek ne haramdır ne de günahtır. Bir kişi namaz kılarken cep telefonu çalarsa, göğsünü kıbleden uzaklaştırmadan telefonu kapatabilir.
Namaz surelerini tam bilmiyorum namazım kabul olur mu?
Hiç namaz kılamayan, hiç namaz kılmayan, hiçbir dua veya sure bilmeyenler elbette isterlerse namaz kılabilir. Dinimiz bu tür insanları kucaklamaya hazırdır. Ahiret ve ebedi hayat söz konusu olduğunda kaybedecek tek bir kişi bile yoktur. Cehalet namaza engel değildir.
Karşında fotoğraf varken namaz kılınır mı?
Buna göre, dinimizin esas ve maksatlarına ve genel ahlâk kurallarına aykırı olmamak şartıyla, bu resimleri evlerde bulundurmanın ve bu evlerde namaz kılmanın bir sakıncası yoktur. Ancak, bu resimleri namaz kılanın görüş alanına giren bir yere koymak mekruh görülmüştür (Fatavay-ı Hindiyye, I, 107).
Neye karşı namaz kılınmaz?
İbn Ömer r.a.’dan rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber (s.a.v.) şu yedi yerde namaz kılmayı yasaklamıştır: “Çöplükte, hayvan kesilen yerde, mezarlıkta, yol ortasında, hamamda, deve ağılında ve Kâbe’nin damında.” (Tirmizi 346, İbn Mace 746) Ancak bu hadis zayıftır.